Helaas heeft de Cavalier King Charles Spaniel problemen wat betreft de gezondheid.

Sinds 1 januari 2012 heeft de Raad van Beheer, samen met de Cavalierclub, een aantal eisen gesteld om te mogen fokken met de Cavalier King Charles Spaniels. Als liefhebber van het ras sta ik daar ook voor 100% achter.

Mijn Cavaliertjes zijn getest op Patella Luxatie, Hart, Syringomyelie, Curly Coat/Drye Eye en Episodic Falling Syndrome.
Patella Luxatie wordt ook wel een losse knieschijf genoemd. Bij het buigen en strekken van de achterpoot, zal de knieschijf over het bovenbeen heen glijden in een soort van groeve. Als deze groeve niet diep genoeg is, zal de knieschijf uit de groeve schieten. Het kreupel lopen is één van de symptomen die kunnen wijzen op Patella Luxatie. Daarnaast is Patella Luxatie in vier graden te onderscheiden.

Ten tweede heeft de Cavalier ook hartproblemen. Het hartprobleem dat we bij de Cavalier King Charles Spaniels vaak zien is het: Mitral Valve Disease. Dit wordt ook wel afgekort tot MVD. De mitraliskleppen (ook wel linkerhart kleppen genoemd) zorgen ervoor dat de opening tussen de linkerkamer en linkerboezem goed van elkaar sluiten. Bij sommige Cavaliers gebeurt dit niet. Dit leidt dan tot lekkages en het bloed dat terugstroomt naar de boezem, als het hart samentrekt. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk in de bloedvaten van de longen. Vocht zal zich dan ophopen in het longweefsel. Door met een doppler het hart te bekijken, is te zien of het probleem zich voordoet bij uw Cavalier.

Daarnaast komt Syringomyelie ook voor bij de Cavalier King Charles Spaniel. Deze aandoening van het centrale zenuwstelsel heet voluit: ‘Chiari Like Malformation-Syringomyelie’. Dit wordt vaak afgekort tot CM/SM. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een misvorming van de schedel. Hierdoor is de schedel te klein voor de hersenen. De hersenen zullen dan gaan uitpuilen in het achterhoofdsgat, waar het ruggenmerg begint. De hersenen oefenen druk uit op de zenuwuiteinden en veroorzaken vaak neurologische bijwerkingen, die erg pijnlijk zijn! Dit probleem komt niet alleen voor bij de Cavalier King Charles Spaniels, maar bijvoorbeeld ook bij de Maltezers, Yorkshire terriërs, Griffons en Dwergteckels.

Ook testen wij onze Cavaliertjes op Curly Coat/Drye Eye en Episodic Falling Syndrome. Het Curly Coat Syndrome wordt ook wel gekrulde vacht genoemd. Het is een aangeboren afwijking, wat wil zeggen dat het bij de geboorte al zichtbaar is. De pups hebben geen glanzende en gladde vacht, maar hebben krullend haar. Als de hond groter is, zal de vacht alleen nog maar meer verslechteren en duiden op huidontstekingen. Deze drie aandoeningen zijn door middel van DNA afname te onderzoeken.

Drye Eye wordt ook wel droge ogen genoemd. Het is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies. Deze ontsteking ontstaat doordat er nauwelijks tot geen traanvocht wordt geproduceerd. Hierdoor ontstaat er een chronische oogaandoening, waarbij iedere dag medicatie zal moeten worden toegediend.

Episodic Falling is een soort van epileptische aanval. De spieren zijn niet in staat om zich te ontspannen. Hierdoor ontstaat er een verhoogde spierspanning. Het dier blijft nog wel bij bewustzijn. Bij een epileptische aanval is dat niet het geval. Episodic Falling kan zowel bij pups als bij volwassen honden voorkomen.

Gelukkig zijn al mijn Cavaliertjes, door middel van verschillende testen, gezond bevonden. Uitslagen van deze onderzoeken zijn altijd in te zien!


<<< Naar de startpagina | © 2016-2018 Copyrights voorbehouden The Lovely Indy's